چای اولانگ و فواید آن Oolong Tea

چای اولانگ و فواید آن Oolong Tea

تاریخ انتشار: اخبار سلامتی تعداد بازدید: 141 نظرات: 0
تمام چای‌ها مانند چای سبز، چای سیاه و چای اولانگ همگی از یک گیاه مشخص با نام کاملیا سیننسیس گرفته می‌شوند.
یکی از گونه‌های بسیار خوش‌طعم چای، چای اولانگ است که بیشتر در رستوران‌های چینی سرو می‌شود.
چای اولونگ از گیاه Camellia sinensis  گرفته می‌شود. در حقیقت تمام چای‌ها مانند چای سبز، چای سیاه و چای اولانگ همگی از یک گیاه مشخص با نام کاملیا سیننسیس گرفته می‌شوند و اگر از گیاه دیگری باشند دیگر به آن‌ها عنوان چای اطلاق نمی‌شود.
تفاوت چای سبز و چای اولانگ در فرآیند تولید آن‌ها می‌باشد. تمام چای‌ها وقتی برداشت می‌شوند سبز رنگ هستند. برگ‌های سبز چای حرارت داده می‌شوند تا اکسیداسیون در آن‌ها انجام شود. اکنون باید برگ‌ها خشک شوند. با یک بار خشک شدن، به علت از بین رفتن ساختار سلولی، این برگ‌ها پیچ می‌خورند. در این مرحله چای سبز ایجاد شده است؛ اما برگ‌هایی که قرار است چای اولونگ را ایجاد کنند در موقعیت کنترل شده‌ای محافظت می‌شوند تا دوباره اکسیداسیون صورت گیرد. این برگ‌ها شکسته یا پیچ خورده نمی‌شوند و ساختار سلولی آن‌ها دست‌نخورده باقی می‌ماند. شاید بتوان گفت چای اولانگ همان چای سبز است که یک مرحله اکسیداسیون بیشتر دارد و با دقت بیشتری نسبت به فرآیند تهیه آن برخورد می‌شود. چای اولانگ قدمتی 400 ساله در سرزمین چین دارد و از اهمیت بسیاری در نزد چینی‌ها برخوردار است. نام‌گذاری این چای به نام اولانگ هم به همین علت صورت گرفته است؛ زیرا اولانگ در زبان چینی به معنای اژدهای سیاه می‌باشد و در فرهنگ چینی اژدها حیوانی خوش‌یمن است و چون این چای فواید بسیاری برای سلامتی آن‌ها داشته است و خوشبختی را برایشان به همراه داشته است؛ این نام را برای آن برگزیدند.
طی تحقیقی که در کشور چین در سال 1998 بر روی زنان صورت گرفت مشخص شد که مصرف مداوم چای اولانگ برای مدت 6 هفته، باعث کاهش وزن بدن می‌شود. در این مطالعه افزایش اکسیداسیون چربی‌ها فوق‌العاده بود
دیجی سلامت اولانگ چای
فرآیند تهیه چای اولانگ
بعد از برداشت برگ‌های سبز چای، آن‌ها را در مقابل تابش مستقیم نور خورشید قرار می‌دهند تا خشک شوند. بعد از مدتی به برگ‌ها تکانی داده می‌شود تا یکدست شوند. بر اثر تخمیر و اکسیداسیون لبه برگ‌ها به رنگ قرمز و سطح آن به رنگ زرد در می‌آید. بعد از گذشت چند روز بر روی 12 -20 درصد چای‌ها فرآیند تخمیر صورت می‌گیرد. در این مرحله اولانگ‌های کم رنگ تری ایجاد می‌شود. برای اینکه به 60-70 درصد تخمیر نزدیک شویم. باید بگذاریم زمان طولانی تری تخمیر صورت گیرد و چای اولانگ تایوانی ایجاد شود؛ که طعم قوی تری دارد.
 
آماده‌سازی چای اولانگ  
برای تهیه چای اولانگ باید 1 و نیم قاشق چای‌خوری از این چای را در یک فنجان آب جوش بریزید؛ و برای مدت 3 دقیقه دم کنید.
 
ارزش تغذیه‌ای چای اولانگ
چای اولانگ سرشار از ویتامین‌ها و املاحی چون: کلسیم، منیزیم، مس، کاروتن، سلنیم، پتاسیم، اسیدفولیک، نیاسین آمید، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین K و ویتامین‌های گروه B می‌باشد.
همچنین سرشار از ترکیبات پلی‌فنلی است که خواص آنتی‌اکسیدانی دارند.
 
 
چای اولانگ و پیشگیری از سرطان
پلی‌فنل‌ها مواد شیمیایی هستند که گیاهان برای در امان ماندن از آسیب‌های ناشی از فتوسنتز در سلول‌هایشان تولید می‌کنند. این پلی‌فنل‌ها ترکیبات آنتی‌اکسیدانی هستند که اثرات بسیار مفیدی برای بدن دارند و باعث کاهش ریسک ابتلا به سرطان می‌شوند.
تحقیقات نشان می‌دهد مصرف‌کنندگان چای کمتر از سایر افراد به سرطان پوست مبتلا می‌شوند. همچنین پلی‌فنل‌های موجود در چای اولانگ از رشد سلول‌های سرطانی در معده می‌کاهند. این پلی‌فنل‌ها علاوه بر محدود کردن فعالیت سلول‌های سرطانی، مانع از تشکیل ترکیبات نیتروز (که سرطان‌زا می‌باشند) می‌شوند.
پلی‌فنل‌ها مواد شیمیایی هستند که گیاهان برای در امان ماندن از آسیب‌های
ناشی از فتوسنتز در سلول‌هایشان تولید می‌کنند. این پلی‌فنل‌ها ترکیبات آنتی‌اکسیدانی هستند که اثرات بسیار مفیدی برای بدن دارند و باعث کاهش
ریسک ابتلا به سرطان می‌شوند.
 
اثرات کاهش وزن چای اولانگ
برای کاهش وزن دو مکانیسم وجود دارد:
1. افزایش انرژی مصرفی.
کافئین یکی از محرک‌های اصلی کاهش وزن است که در انواع چای به وفور یافت می‌شود. کافئین متابولیسم (بالأخص متابولیسم چربی‌ها) را افزایش می‌دهد؛ یعنی در حقیقت باعث افزایش انرژی مصرفی می‌شود.
2. محدود کردن جذب درشت مغذی‌ها (بالأخص چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها).
چای اولانگ جذب چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها را محدود می‌کند و منجر به کاهش وزن می‌شود.
چینی‌ها از زمان‌های بسیار دور معتقد بودند که چای اولانگ وزن را در محدوده طبیعی حفظ می‌کند و اضافه‌وزن را کاهش می‌دهد.
طی تحقیقی که در کشور چین در سال 1998 بر روی زنان صورت گرفت مشخص شد که مصرف مداوم چای اولانگ برای مدت 6 هفته، باعث کاهش وزن بدن می‌شود. در این مطالعه افزایش اکسیداسیون چربی‌ها فوق‌العاده بود. مصرف چای اولونگ باعث می‌شود که بدن چربی‌ها را به منظور تولید انرژی بسوزاند.
بعد از 6 هفته مصرف چای اولانگ 64 درصد افراد چاق و 66 درصد افراد مبتلا به اضافه‌وزن بیش از 1 کیلوگرم وزن کم کردند و 22 درصد افراد شرکت‌کننده بیش از 5/3 کیلوگرم وزن کم کردند.
اثرات مفید چای اولانگ برای پیشگیری از دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، کلسترول بالا، سرطان و ... به اثبات رسیده است.
چای اولانگ چایی نیمه تخمیر شده است و محصولی مابین چای سبز تخمیر نشده و چای سیاه بسیار تخمیر شده می‌باشد. چای اولونگ بسیار معطر و دارای طعم و بویی دل‌پذیر است که هم به صورت سرد و هم گرم قابل‌استفاده می‌باشد.
مزایای چای اولانگ برای سلامتی بسیار زیاد است زیرا هم خواص چای سبز و هم چای سیاه را دارا می‌باشد. انواع بسیار متنوعی از چای در تمام دنیا وجود دارد اما چای اولانگ مفیدترین آن‌ها است و در حقیقت نوعی چای سبز نیمه تخمیر شده می‌باشد. چای اولانگ بهترین طعم را از بین تمام چای‌ها دارد و به دلیل تخمیر صورت گرفته دارای طعمی شبیه چای سیاه است اما از نظر ظاهری و خواص درمانی به چای سبز شبیه‌تر می‌باشد.
 
مبارزه چای اولانگ با رادیکال‌های آزاد
ترکیبات پلی‌فنلی موجود در چای اولانگ به عنوان آنتی‌اکسیدان مسئول از بین بردن رادیکال‌های آزاد می‌باشند. به همین علت این چای برای پیشگیری از سرطان، آترواسکلروز، سکته، آرتریت روماتوئید، تخریب عصبی و دیابت مفید است. تمام انواع آنتی‌اکسیدان‌ها برای سلامتی بدن مناسب می‌باشند؛ اما فعالیت آنتی‌اکسیدانی پلی‌فنل‌ها قوی‌تر است. از این رو می‌توان چای اولانگ را یکی از موثرترین محصولات برای مبارزه با رادیکال‌های آزاد و پیشگیری از سرطان معرفی کرد.
 
تضمین سلامت پوست با چای اولانگ
در مطالعه‌ای که در سال 2001 صورت گرفت، 54 درصد از افرادی که به طور مستمر از چای اولانگ استفاده می‌کردند بعد از 6 ماه علائم بیماری‌های پوستی در آن‌ها برطرف گردید. مصرف 3 فنجان چای اولانگ در طی روز برای افراد مبتلا به اگزما موثر است و اثرات آن در کمتر از یک هفته نمایان می‌شود. پلی‌فنل‌ها به عنوان ترکیبات ضدحساسیت عمل می‌کنند و برای تسکین مشکلات پوستی مانند درماتیت، اگزما، راش‌های پوستی و ... مناسب می‌باشند.
 
ترکیب چای اولانگ با داروهای کاهنده قند خون به بهبود قند خون کمک می‌کند و همچنین از افت ناگهانی قند خون جلوگیری می‌نماید.
 
چای اولانگ و سلامت استخوان
آنتی‌اکسیدان‌های موجود در چای اولانگ دندان‌ها را در برابر تخریب محافظت می‌کنند. همچنین برای تقویت ماهیچه‌ها و استخوان‌ها مناسب می‌باشند. تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که برای مدتی بیشتر از 10 سال از چای اولانگ استفاده کرده‌اند کمتر از سایر افراد توده ماهیچه‌ای‌شان را بر اثر سن از دست داده‌اند.
 
کنترل دیابت با چای اولانگ
طی تحقیقی که در سال 2003 بر روی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 صورت گرفت، میزان کاهش قند خون بر اثر استفاده مداوم از چای اولانگ بررسی شد. در طول این تحقیق بیماران دیابتی در طول روز میزان 5/1 لیتر از چای اولانگ مصرف می‌کردند و این کار را تا 30 روز ادامه دادند. نتایج این تحقیق نشان داد که ترکیب چای اولانگ با داروهای کاهنده قند خون به بهبود قند خون کمک می‌کند و همچنین از افت ناگهانی قند خون جلوگیری می‌نماید.
 
چای اولانگ و بیماری‌های قلبی
در تحقیقی که در سال 2010 منتشر شد نشان داد که مصرف چای اولانگ با کاهش مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی در ارتباط است. در این تحقیق که بر روی افراد 40 – 79 ساله انجام گردید. چای اولانگ به دلیل دارا بودن آنتی‌اکسیدان‌های فراوان باعث حفظ سطح کلسترول در محدوده نرمال شد.
 
اثرات دیگر چای اولانگ بر سلامتی
1. پیشگیری از پیری پوست.
2. پیشگیری از بیماری‌های قلبی و فشارخون بالا
3. تسکین استرس‌های فیزیکی و ذهنی
4. بهبود عملکردهای ذهنی و حفظ هشیاری
5. ضدعفونی‌کننده، پاک‌کننده غیر سمی و ضد عرق
6. درمان اختلالات هضمی و گوارشی
7. تقویت سیستم ایمنی و بهبود اختلالات التهابی
 
عوارض مصرف بیش از حد
ذکر این نکته ضروری است که چای اولانگ دارای مقادیر فراوانی کافئین، تئوفیلین و تئوبرومین است که ممکن است محرک سیستم عصبی باشند. از اثرات مصرف مقادیر زیادی کافئین؛ سردرد، احساس خواب‌آلودگی، اضطراب، اسهال، سوزش سر دل، ضربان قلب نامنظم، افزایش ضربان قلب و بدتر شدن علائم اولسر می‌باشد؛ و مصرف مقادیر بیش از حد مجاز مشکلاتی چون: دیابت، سندرم روده تحریک‌پذیر، فشارخون بالا، بیماری قلبی و ... را به همراه دارد. مصرف مقادیر فراوانی چای اولانگ باعث دفع کلسیم می‌شود؛ و برای بیماران مبتلا به استئوپروز فرآیند تخریب استخوان را تسریع می‌بخشد. با اینکه سایر عناصر موجود در چای اولانگ برای این بیماری مفید است، اما مصرف مقادیر فراوانی از آن برای بیماران مبتلا به پوکی استخوان مناسب نمی‌باشد.
 
تبیان